Gynaecologie & zwangerschap

Fertiliteitsyoga

Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. Soms liggen er lichamelijke oorzaken aan ten grondslag, maar vaak wordt er vanuit de reguliere geneeskunde geen duidelijke reden gevonden.

De Chinese Geneeswijze kijkt op een energetische manier naar de verschillende organen en hun interactie. Vaak zien we dan dat er ergens een stagnatie van energie is, of juist een tekort, deze disbalans kan zich uiten als ‘onvruchtbaarheid’. Fertiliteitsyoga helpt je om op een bewuste manier je vruchtbaarheid te verbeteren. Samen met Linda van der Zouw geeft Ineke hier workshops in.

Vrouwenkwalen

De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) kan veel gynaecologische aandoeningen succesvol behandelen. Anders gezegd: de TCG biedt verlichting bij veel vrouwenkwalen. Dat kunnen klachten zijn rondom de menstruatie, zoals PMS en pijn of hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, maar ook klachten tijdens de zwangerschap en voor en na de bevalling. Zelfs als het niet lukt om zwanger te worden, kan de TCG uitkomst bieden.

Problemen met zwanger worden

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 6 stellen problemen met zwanger worden. De TCG kan je helpen spontaan zwanger te worden door de eisprong te stimuleren, de kwaliteit van sperma en eicel te helpen verbeteren en door de innesteling te bevorderen. Zit je al in een IVF-traject, dan kan de TCG je daarbij ondersteunen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur rond de terugplaatsing de kans op succesvolle innesteling vergroot.

Zwangerschapklachten

Als je zwanger bent, verandert je lichaam drastisch. Dat kan leiden tot klachten als misselijkheid, hoofdpijn, lage rugpijn en bekkeninstabiliteit. Acupunctuur helpt het lichaam zich aan te passen aan de veranderde situatie. Ook tijdens de zwangerschap kunnen Chinese kruiden gebruikt worden, hoewel er dan andere richtlijnen gelden. Zo kan een TCG-behandeling, eventueel in combinatie met voetmassage, veel ongemak verhelpen.

Voor en na de bevalling

Uit een groot onderzoek op de vrouwenkliniek van de Universiteit van Mannheim (DL) blijkt dat een wekelijkse acupunctuur-behandeling tijdens de laatste vier weken van de zwangerschap, de ontsluitingsfase verkort en de kans op complicaties verkleint (Römer). Na 40 weken kan acupunctuur helpen de bevalling op te wekken en – eerder tijdens de zwangerschap – een stuitligging te draaien.

Na de bevalling kan een TCG-behandeling borstvoeding stimuleren, een dreigende borstontsteking voorkomen en ook de behandeling van een postnatale depressie ondersteunen.