Ineke van der Ham

Ineke, thuis in de Traditionele Chinese Geneeswijze

 

Ineke over Chinese Geneeswijze:

‘Ik houd ervan met mensen te werken. In de Westerse Geneeskunde zijn mensen ondergeschikt aan de therapie: het overkomt je. In mijn behandeling staan mensen juist centraal.

Ik geef het lichaam prikkels om zich te herstellen en laat zo het lichaam zelf het werk doen.

Daarnaast geef ik adviezen: instrumenten waarmee mensen zelf meer grip kunnen krijgen op hun gezondheid.’

Fysiotherapeut van origine

Ineke van der Ham is van oorsprong fysiotherapeut en manueel therapeut. Vijftien jaar lang werkte zij als fysiotherapeut met topsporters, zoals de heren van het nationale volleybalteam en de shorttrack schaatsers van de KNSB.

Lichaam en geest

Tijdens haar werk merkte Ineke dat lichaam en geest een eenheid zijn. Lichaam en psyche beïnvloeden elkaar: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Acupunctuur, later aangevuld met fytotherapie, boden haar de instrumenten om op beide gebieden te kunnen werken en een positieve wisselwerking te kunnen bewerkstelligen.

Sinds 1994 is zij therapeut in de integrale Chinese Geneeswijze.

Blijvend in ontwikkeling

Shandong Universiteit Jinan China

Ineke reist jaarlijks naar China, om haar kennis van TCG te verdiepen. Om haar cliënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen, volgt zij daar – maar ook elders in de wereld – regelmatig cursussen.

Daarnaast deelt ze haar kennis graag met anderen. Ze is regelmatig spreker op internationale congressen, geeft workshops en is docent op de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai.